OMS, avertisment despe un nou pericol cu care se confruntă ucrainenii

de: Anca Lupescu
20 02. 2023

La doar câteva zile de la împlinirea unui an de la invazia Rusiei în Ucraina, la 24 februarie, se estimează că unul din patru ucraineni ar putea suferi de probleme de sănătate mintală din cauza conflictului actual.

Războiul a afectat ucrainenii din punct de vedere psihic

Organizația Mondială a Sănătății a declarat că acest lucru înseamnă că aproximativ 10 milioane de persoane se vor confrunta probabil cu depresie, anxietate, tulburare de stres post-traumatic, tulburare bipolară sau schizofrenie.

Guvernul ucrainean a declarat că peste 60% dintre soldații săi suferă de tulburări de stres post-traumatic și că aproximativ jumătate din populație are nevoie de ajutor psihologic pentru a face față războiului.

Conflictul în curs de desfășurare a exercitat o presiune suplimentară asupra sistemului de sănătate mintală ucrainean, deja tensionat, perturbând serviciile de sănătate mintală și de sprijin psihosocial atât de necesare.

În orașul Liov, a fost deschis un departament de psihiatrie la Spitalul Clinic Municipal Comunal de Urgență la scurt timp după începerea războiului. Din aprilie anul trecut, peste o mie de persoane cu traume legate de conflict au fost tratate acolo.

‘Dacă m-ați fi întrebat acum șase luni, nu v-aș fi spus nimic, pentru că încă învățam. Și nu am făcut-o de unii singuri, ci am întins mâna și am mers la spitalele militare NATO’, a declarat psihiatrul Oleg Berezyuk.

Prima barieră este de a-i face pe oameni să ceară ajutor și să vorbească, a spus el. Din acel moment, poate începe tratamentul pentru traume, atât pentru civili, cât și pentru soldați. Obiectivul este de a se asigura că problemele de sănătate mintală ale acestora nu îi împiedică să continue să trăiască.

Șeful OMS Europa, despre importanța serviciilor de sănătate mintală

În timpul celei de-a cincea vizite efectuate în Ucraina în ultimul an, Dr. Hans Henri P. Kluge, directorul regional al OMS pentru Europa, a reiterat importanța consolidării serviciilor de sănătate mintală și de sprijin psihosocial (MHPSS) pentru milioanele de persoane afectate de războiul în curs.

Acesta a fost doar unul dintre mesajele-cheie discutate la întâlnirile Dr. Kluge cu ministrul sănătății din Ucraina, Viktor Liashko, și cu prima doamnă, Olena Zelenska, care a susținut cauza sănătății mintale cu atât mai mult după 24 februarie 2022.

Potrivit estimărilor globale ale OMS, se estimează că 1 din 5 persoane (22%) care trăiesc într-o zonă afectată de un conflict în orice moment în perioada de 10 ani precedentă suferă de o formă de afecțiune mentală, de la depresie ușoară sau anxietate până la psihoză. Mai mult, aproape 1 din 10 (9%) trăiește cu o afecțiune de sănătate mintală moderată sau severă.

Aplicarea acestor estimări la populația Ucrainei ar însemna că 9,6 milioane de persoane ar putea avea o afecțiune de sănătate mintală, dintre care 3,9 milioane ar putea avea afecțiuni moderate sau severe.

Pentru a răspunde la această provocare foarte serioasă, OMS a oferit expertiză tehnică Ucrainei cu scopul de a consolida capacitățile în domeniul MHPSS – pentru a contribui la asigurarea faptului că sistemul de sănătate mintală respectă cele mai bune standarde globale, chiar și în timp ce Ucraina se străduiește să abordeze provocările mai largi ale sistemelor de sănătate aduse de război.